Novosti

Naš značaj je posledica biokemičnih procesov

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Naš imunski sistem je na vrhuncu svoje moči, ko smo stari trinajst let, možgani se dokončno razvijejo pri dvajsetih. Kmalu zatem začneta pešati vid in srce, upad pa je mogoče zaznati tudi na področju plodnosti.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

V otroštvu se oblikuje naša osebnost. Pri še nerojenem otroku poteka »boj« med štirimi snovmi – dopaminom, serotoninom, testosteronom in estrogenom. Dopamin in serotonin vplivata na določanje živčnih poti med posameznimi možganskimi centri in od tega, kateri dobi dominantno vlogo, je odvisno, ali bo oseba radovedna in energična, ali pa bo previdna in bo vedno premišljeno ravnala. Spolna hormona vplivata na velikost možganskih centrov. Če »prevlada« testosteron, bo oseba nagnjena k analitičnemu razmišljanju in neposredni komunikaciji, če pa je v prednosti estrogen, bo oseba bolj sočutna in pripravljena pomagati.

 

 

Hormoni tako vplivajo, da nekateri otroci razvijejo nizko samopodobo, drugi pa postanejo agresivni. Količine omenjenih hormonov in živčnih prenašalcev – serotonina in dopamina – v dobi odraščanja izrazito nihajo, kar se občutno odraža na kemijskih procesih, ki potekajo v možganih in tudi povsod drugod po telesu.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si