Revija Science Illustrated

Temačno otroštvo vesolja

Z novimi detektorji bo mogoče zaznati gravitacijske valove, ki so nastali po trkih črnih lukenj pred več kot 13 milijardami let.
Ko je Galileo Galilei 7. januarja 1610 svoj novi teleskop usmeril proti Jupitru, je postal prvi človek, ki je videl tri največje lune plinastega velikana, njegov izum pa je povzročil revolucijo v astronomiji.

Novi veliki detektorji gravitacijskih valov bodo lahko zaznali valove, ki že več milijard let potujejo skozi vesolje. Najstarejši gravitacijski valovi so nastali v času, ko so zagorele prve zvezde, zato bomo z njihovo pomočjo razkrili temačne skrivnosti mladega vesolja.

 

Revija Science Illustrted 2022 - 146

Astronomi so danes spet na robu nove dobe, v kateri bodo lahko zaradi revolucionarne nove tehnologije prvič pogledali na temno stran vesolja, ki je ne moremo videti z nobenim običajnim teleskopom.
Namesto elektromagnetnih valov bodo medij novih teleskopov gravitacijski valovi, zaradi katerih začne prostor po trku ali močnem pospeševanju velikih, masivnih teles, kakršne so črne luknje in nevtronske zvezde, dobesedno valovati.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb