Revija History

13 dejstev o krompirju

Pred več kot 7000 leti so kmetje v dolini Chilca v Peruju odkrili majhno, trpežno gomoljnico, ki je uspevala tudi v zahtevnih razmerah hladnih in vetrovnih Andov.
Med španskimi mornarji je bilo navdušenje veliko, saj so opazili, da so člani posadke, ki so jedli krompir, precej redkeje obolevali za skorbutom kot tisti, ki so raje uživali soljeno meso in trde prepečence.

V nasprotju s tem so prebivalci evropskih dežel krompir na kopnem sprejeli s sumničavostjo.

13 dejstev o krompirju

Praznoverni Evropejci si dolgo niso upali ugrizniti v krompir, a vojne in lakota so jih v to prisilile. V 19. stoletju je ta skromni gomolj postal najpomembnejši vir prehrane za prebivalstvo.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb