Revija Science Illustrated

Biologija samomora

Statistika kaže, da je v Evropi največ samomorov v deželah srednje in vzhodne Evrope, najmanj pa jih je na območju Sredozemlja.
Po podatkih Eurostata se je Slovenija leta 2017 uvrstila na nezavidljivo drugo mesto po številu samomorov (pri moških) na 100.000 prebivalcev – pred nami je samo še Litva.

Čeprav živali redko namensko končajo svoje življenje, samomorilska dejanja srečamo pri delfinih, čebelah, listnih ušeh in še nekaterih drugih vrstah.

Tudi čebela se ob piku ne žrtvuje zaman. ko se zaradi zataknjenega žela njeno telo raztrga, se sprostijo tudi snovi iz drugih žlez, ki druge čebele opozorijo na nevarnost.

Biologija samomora

Vsako leto si življenje vzame okoli 800.000 ljudi. Marca in aprila se zgodi največ samomorov. A kaže, da se obetajo boljši časi – nove metode diagnosticiranja lahko precej natančno razkrijejo, kdo je v nevarnosti in lahko pomagajo preprečiti najhujše.

Dobra novica je, da so v zadnjih 20 letih raziskovalci uspeli veliko bolje spoznati družbene in biološke dejavnike, ki privedejo do tragičnih odločitev, in so razvili številna nova orodja za napovedovanje oziroma preprečevanje samomorov.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb