Revija History

Machu Picchu je starejši, kot smo sklepali

Nove raziskave inkovskih okostij, odkritih v tem legendarnem mestu, postavljajo pod vprašaj naše znanje o stari civilizaciji.
Strokovnjaki so doslej menili, da so Inki postavili znameniti Machu Picchu med letoma 1438 in 1450 pod vladavino cesarja z imenom Pachacuti.

Radiokarbonsko datiranje 26 okostij pa je pokazalo, da so zgradbe stale že okrog leta 1420, zato jih najverjetneje ni dal zgraditi Pachacuti, ampak njegov predhodnik Viracocha Inka.

Zgodovinarji so vsa leta upoštevali kronologijo inkovskih vladarjev, kot so jo v 16. stoletju zapisali španski osvajalci, nova odkritja pa omenjene letnice postavljajo pod vprašaj. Če je bil Pachacuti resnično graditelj Machu Picchuja, pomeni, da je njegova vladavina trajala dlje, kot smo sklepali doslej.

»Hipoteze o starosti Machu Picchuja in kako dolgo je bilo mesto poseljeno, slonijo na nasprotujočih si zgodbah, ki so jih zapisali Španci po osvojitvi tega območja,« je pojasnil vodja zadnjih
raziskav, antropolog Richard Burger z univerze Yale.

»Naša študija je prva, ki bo s pomočjo znanstvenih dokazov raziskala čas ustanovitve Machu Picchuja in poiskala odgovor na vprašanje, kako dolgo je bilo mesto v resnici poseljeno,« je dodal.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb