Revija Science Illustrated

Motnje v Zemljinem električnem utripu

Meteorologi so ugotovili, da so vse strele povezane v mrežo, ki pa kaže znake bližajočega se kaosa
Na zemeljsko površino vsako leto udari 1,4 milijona strel, vsaj tako pestro pa je tudi dogajanje nad oblaki, kjer ozračje, ujeto v globalnem električnem krogu, prebadajo strele z gromozansko energijo.

Zemljo vsako lete strese približno 1,4 milijarde strel, opazovanja z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) pa so razkrila, da podobno število skrivnostnih strel bliska tudi v višjih plasteh ozračja.

Opazovanja so potrdila 100 let staro teorijo škotskega fizika Charlesa Wilsona, ki pravi, da svet držijo skupaj nasprotno usmerjene strele, ki tvorijo globalni električni krog. Šlo naj bi za svojevrsten globalni utrip, ki nenehno električno nabija in razelektruje ozračje – in bi lahko prispeval k nenadzorovanim spremembam podnebja.

Delci iz vesolja

Strele so posledica trkov ledenih delcev v nevihtnem oblaku, zaradi česar pride do ločitve elektronov. Ledeni kristali povzročajo močan pozitiven naboj na zgornjem delu oblaka, na spodnjem delu pa vlada močan negativen naboj. Slednji na zemeljskem površju, na območju pod oblakom, spodbudi pojav pozitivnega naboja, razlika v naboju pa teži k nevtralizaciji.

Strele pa ne potujejo samo med oblaki in zemeljskim površjem – letijo tudi navzgor, v ozračje, in naš planet povezujejo v globalni električni krog.

 

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb