Revija Science Illustrated

36 planetov Rimski cesti bi se lahko odzvalo na naš telefonski klic

Vprašanje ni zgolj, ali v vesolju obstaja življenje, temveč tudi, ali lahko z nezemljani navežemo stik. To vsekakor menita dva britanska astronoma, ki sta izračunala, koliko visoko ležečih civilizacij v Rimski cesti bi se lahko odzvalo na naš telefonski klic.
Oboroženi z najnovejšim znanjem o nastanku življenja na Zemlji in infrardečim teleskopom, ki lahko odkrije znake življenja na eksoplanetih, se astronomi podajajo na eno najpomembnejših misij prihodnosti: iskanje sledi naših galaktičnih sosedov in pogovor z njimi.

V tem trenutku proti oddaljenim zvezdam in eksoplanetom s svetlobno hitrostjo po vesolju potuje več kot 30 radijskih signalov. Signale z Zemlje pošiljajo že 50 let – v upanju, da jih bo nezemeljska civilizacija ujela, jih dekodirala in nam odgovorila. Angleška astrofizika sta nedavno izračunala, kakšna je verjetnost, da se to zgodi. Z novimi opazovanji zvezd in astrobiološkimi računskimi pristopi sta ugotovila, na koliko drugih planetih v Rimski cesti bi še lahko bilo inteligentno življenje, s katerim bi lahko vzpostavili stik. Prišla sta do zaključka, da je v naši galaksiji še 36 drugih planetov, na katerih nezemljani usmerjajo poglede v nebo in se sprašujejo isto, kot se astronomi na Zemlji že več sto let: ali smo sami?

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb