Revija History

Julij Cezar je bil prvi

Bitka pri Mons Graupius leta 83 je predstavljala vrhunec večletnega osvajanja
Cezar je ob dveh priložnostih napadel Anglijo, a se je obakrat vrnil na celino, ne da bi zavzel otok. Bitka pri Mons Graupius leta 83 je predstavljala vrhunec večletnega osvajanja, med katerim se je rimsko cesarstvo širilo vse bolj na sever.

Bitka pri Mons Graupius leta 83 je predstavljala vrhunec večletnega osvajanja, med katerim se je rimsko cesarstvo širilo vse bolj na sever.

Leta 55 pr. n. št. je v Britanijo prišel Julij Cezar, a se je malo severneje od Temze obrnil. Po besedah filozofa Cicerona je bil razočaran nad pomanjkanjem zlata in srebra na otoku. A s Cezarjevim bojnim pohodom so Rimljani videli priložnost in leta 43 našega štetja je cesarju Klavdiju uspelo ustanoviti rimsko kolonijo na jugovzhodu Anglije.

Ker je Rimljane vodila nenehna potreba po vojaških zmagah in po tem, da so širili pax romana (rimski mir), so kolonijo razširili, da je zajemala tudi Wales in severno Anglijo. V času vladanja cesarja Nerona (54-68) so provinco zanemarili in leta 61 je britanska kraljica Boudika rojake povedla v krvav, a neuspešen upor.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb