Revija History

Razpad Sovjetske zveze

Leta 1985 je na čelo Sovjetske zveze stopil Mihail Gorbačov, ki je, medtem ko so tla pod komunizmom gorela, želel uvesti številne reforme.
Stalin je za seboj pustil tempirano bombo, zaradi katere je kazalo, da se bo velesila sesedla sama vase.

Mihail Gorbačov je bil na svoji dači na Krimu. Zadnja dva tedna je bil na počitnicah na vikendu in pripravljal govor, ki naj bi ga v kratkem imel v Moskvi. Dan pred odhodom v prestolnico je v domači halji sedel za mizo s pogledom na Črno morje in začel pripravljati končno različico govora. Z njo je zapečatil novi sporazum o zvezi, ki je republikam Sovjetske zveze podelil večjo avtonomijo. Ob 16.50 je potrkalo na vrata. Vstopil je Gorbačovov telesni stražar in rekel: »K vam je prišla skupina tovarišev, Mihail Sergejevič.«

Gorbačov je razdraženo dvignil pogled. »Kateri tovariši? Ne pričakujem nobenih obiskovalcev,« se je vprašujoče odzval. Dača je bila družinski vikend, zato so bili nepričakovani obiski redkost. »Prišli so s Plehanovom,« je odgovoril telesni stražar. Plehanov je bil načelnik oddelka sovjetske varnostne službe KGB, ki je voditeljem države zagotavljala osebne stražarje.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb