Revija Science Illustrated

Ponesrečeno vino iz Šampanje

Celo tako imenovani oče šampanjca, Dom Pérignon, je menil, da pijača ni ravno najboljšega okusa.
Ni silvestrovanja brez mehurčkov v kozarcih. Tradicija nazdravljanje novemu letu ima korenine iz časa Marije Antoanete.

Danes šampanjec točimo, ko slavimo uspehe in zmage, z njim nazdravljamo poročnim parom, pozdravimo prihod novega leta in še in še. Nekateri tej žlahtni kapljici rečejo celo »najboljše vino«.

Ponesrečeno vino iz Šampanje1

Ampak vedno ni bilo tako. V francoski pokrajini Šampanji so se generacije vinogradnikov, ki so se ukvarjali s pridelovanjem vina, sramovali, ker jim ni uspevalo pridelati tako okusnega vina kot njihovim kolegom v sosednji Burgundiji.

Celoten članek je objavljen v reviji:

Revija Science Illustrated
Facebook
Twitter
LinkedIn

Naročilo revije in naročnine

Za sklenitev naročnine lahko enostavno pokličite, pišete na narocnine@media24.si

Ali veš da...?

Preberi še več zanimivih zgodb